NOVOSTI

Izvješće sa 38. smotre SAPOSIB-a

Autor: admin, Datum: 11.05.2017
Objavi na:

 

 

Share on Google+

     Ove godine smo nastupili na 38. smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Točnije, nastupili smo 7. svibnja u Županji koja nije bila domaćin od davne 1976. godine. 

 

     Ovogodišnjoj smotri izostao je tradicionalni mimohod ulicama grada, stoga je službeni program započeo nastupom orkestra domaćina - Gradske glazbe Županja. Osim domaćina nastupilo je još 8 orkestara, uključujući naš orkestar. Nakon pojedinačnih nastupa orkestara, vrijeme nam je dozvolilo da svi orkestri zajedničkim nastupom zatvore ovogodišnju smotru. 

     Ovim putem prenosimo izvješće Vanje Lisjaka, a u dolje navedenom linku možete pročitati izvješće i za ostale orkestre:

Nastup našičkog orkestra je donio profinjen, komorni zvuk u dvoranu. Aranžmani dirigenta i klarinetista Ivana Krajačića su ovog puta djelovali bolje, manje pretenciozno, i bolje prihvaćeni i od samih glazbenika. Izvedbu prve skladbe obilježili su lijep dinamički raspon i dobri zajednički prelazi iz tempa u tempo. Udaraljkaš je brižno vodio računa da niti u jednom trenutku ne maskira zvuk orkestra.

Druga skladba je bila izlet u “opasne vode”, odnosno nastojanje da se donese još jedna interpretacija izrazito solističke skladbe s vrlo zahtjevnom pratnjom u razloženim, intonacijski vrlo osjetljivim akordima. Solista valja pohvaliti (premda, sam izbor trube kao instrumenta koji nosi ovu temu možda nije najbolji. Bojom bi više odgovarao tenorski registar, od izabranog, trubačkog). Solist je uvjerljivo, i s razumijevanjem tumačio Calafovu ariju, ali se ostatak orkestra nešto teže nosio s izuzetno osjetljivom pratnjom.

Izvedba trećeg aranžmana je bila bitno manje uvjerljiva. Loša intonacija na samom početku praćena je nadglasavanjem važnije glazbene građe onom “manje” važnom, te uočljivim pomanjkanjem punoće tona u dubokom registru. Frazama je povremeno nedostajalo perzistentnosti, djelovalo je kao da su glazbenici “kratkog daha”.

Zaključio bih da je orkestar ipak u uzlaznoj putanji, i da se odnos dirigenta i ovog perspektivnog, i nekoć uzornog orkestra, sve više pretvara u kvalitetan spoj.

 

Izvjesce_38.smotre_ SAPOSIB-a _VL

  

 

Prijatelji

http://www.saposib.hr/wct_index.php?run=row&wct=129&sid=1&rid=6
http://www.pdkrndija.hr/
http://www.hrsk.hr/