NOVOSTI

Nastup na 40. smotri SAPOSIB-a u Valpovu

Autor: admin, Datum: 15.05.2019
Objavi na:

 

 

Share on Google+

     Ovaj put malo kasnimo sa objavom, ali naš orkestar je i ove godine bio član smotre Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Jubilarna 40. smotra SAPOSIB-a održana je u Valpovu 4. svibnja. Program, koji je otvorio zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, započeo je okupljanjem u prostorijama DVD-a Valpovo, odakle je nakon postrojavanja krenuo mimohod do Trga kralja Tomislava. Tu su ujedinjenim snagama puhači Slavonije i Baranje izveli koračnice "Kroz gradski park" i "Dixie paradu". 

     Naš orkestar predstavio se sa tri skladbe, Ladybirds, Power Surge i obradom popularne teme iz emisije Muppet Show. Ove godine naš orkestar nije težio  natjecateljskom dijelu, te stoga svu snagu i glazbeno umijeće čuvamo za sljedeću smotru na kojoj ćemo nastojati ostvariti put na državnu smotru!


     U nastavku donosimo izvješće stručne komisije o nastupu našeg orkestra.

Našičani su nastup započeli ugodnim zvukom, što je postalo trajnom kvalitetom ovog orkestra.


Problem koji mi je zasmetao tijekom izvedbe prve skladbe, osim lošije intonacije, jest dojam da glazbenici nisu najbolje shvatili ovaj aranžman, ili - točnije rečeno - nisu se saživili s njim. Sviralo se oprezno, bez poleta i lakoće, ukočeno.


Druga skladba bila je glazbenicima bitno jasnija i sviralo se uvjerljivije. Trenuci u kojima glazbenici počinju svirati rasterećeno, bez potrebe da im svaki ton i postupak oblikuje i diktira dirigent - predstavljaju trenutke u kojima publika počinje rasterećeno uživati u glazbi. Jedno vodi drugome - izvođači uvijek primjećuju uživa li publika ili ne. Kad uvide da se publici izvedba sviđa - svira se još bolje i opušrenije, itd...
Dirigent bi uvijek na umu trebao imati spomenuti odnos. Vrhunac postignuća dirigenta je da kod svojih glazbenika razvije osjećaj zadovoljstva što imaju priliku svirati u orkestru.


Za izvedbe druge skladbe se ljepotom zvuka isticala flautistička grupa, dok su klarineti u donjem registru intonacijski mogli biti bitno bolji.


Isto vrijedi i za izvedbu zadnje skladbe, obrade teme iz Muppet Show-a, uz napomenu da je bilo prilično riskantno izvesti takvu temu u tako sporom tempu, gotovo duplo sporijem od originala.


Našički orkestar ima glazbeni potencijal i dirigenta koji mogu sinergijski postići i više od pokazanog u Valpovu.

  

 

Prijatelji

http://www.saposib.hr/wct_index.php?run=row&wct=129&sid=1&rid=6
http://www.pdkrndija.hr/
http://www.hrsk.hr/