O nama

Gradska glazba Našice osnovana je 5. svibnja 1970. zalaganjem Pere Kolara, prvog predsjednika i skupine zaljubljenika u glazbu uz podršku Općine Našice. Pri osnivanju Glazba je imala 36 aktivnih članova pod stručnim vodstvom prvog dirigenta Mirka Pušića. Prvi javni nastup bio je 28. studenoga 1970. godine. Dirigentsku palicu 1973. preuzima Zvonimir Babić i vrlo uspješno ravna orkestrom te poučava podmladak sve do 2000. Nasljeđuje ga akademski obrazovani dirigent Ivan krajačić, prof. klarineta, koji je potekao iz našičke Gradske glazbe. Gradska glazba Našice inicijator je, a 1975. i osnivač Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, čije je i sjedište prvih 10 godina u Našicama. Domaćin je 1., 10. i 31. smotre, a četiri puta je i pobjednik te predstavlja regiju na Republičkoj smotri.

Glazba nastupa u gradu u raznim prigodama, a i povodom državnih, lokalnih i crkvenih blagdana. Tijekom godina razvija suradnju s brojnim orkestrima diljem Hrvatske i gostuje u inozemstvu: Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija i Njemačka.

U sastavu Glazbe je od osnutka i interna škola za puhačke instrumente i udaraljke u kojoj se pripremaju mladi glazbenici, a u posljednje vrijeme postoji i puhački odjel pri Osnovnoj glazbenoj školi «Kontesa Dora». Danas glazba broji 30-ak članova.

Zalaganjem tadašnjeg predsjednika Josipa Wallera, od 1. siječnja 2004. u sastavu Glazbe postoji i sekcija mažoretkinja koja, samostalno ili zajedno s orkestrom, nastupa na brojnim proslavama u gradu te na regionalnim i državnim smotrama mažoretkinja.

Aktualni predsjednik Gradske glazbe je Ivan Krajačić.